European Roadtrip

Zie uitdagingen als kansen


Winter Fotografie tips .

.

Extreme weersomstandigheden zijn een uitdaging om te fotograferen. Nu hebben wij hier in Nederland niet zo gauw te maken met extreem weer. Maar voor de gemiddelde Nederlander zijn de winterse omstandigheden die wij gaan opzoeken al behoorlijk extreem maar super gaaf en wonderlijk mooi.

Het vastleggen van de schitterende natuur en andere winterfoto's kan soms voor wat problemen zorgen. Hoge contrasten en witte sneeuw proberen de lichtmeter van je camera van de wijs te brengen. Koud weer en condens kunnen je materiaal beschadigen en batterijen en accu’s lijken zomaar vanzelf leeg te lopen. De foto’s zien er grauw, grijs en veelal ook blauw uit. Vooral als het geen mooie zonnige dag is. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen om wel mooi belichte foto’s te krijgen? Hoe schiet je nou de mooiste sneeuwfoto's?..

Apparatuur

Door de kou gaan batterijen minder lang mee.  Extra batterijen moeten dus mee. Houd ze warm door ze in je broekzak te steken. Soms doet een lege batterij die in je broekzak is opgewarmd het daarna nog even.
Vermijd condens op je lens en camera wanneer je naar binnen gaat.  Laat de camera rustig acclimatiseren. Ga in geen geval lenzen wisselen als je camera nog aan het acclimatiseren is, grote kans dat er vocht in je camera komt.

Belichten

Wanneer je sneeuw fotografeert probeert de camera alles als een mid­dentoon of 18% grijs weer te geven. De camera heeft dus de neiging om die sneeuw te gaan onderbelichten, zodat die grauw en grijs overkomt. In de standen automaat, A, S en P kun je  de foto lichter of donkerder maken. Op alle camera’s zit een +/- knopje. Even zoeken en je vind hem. In het geval van sneeuw willen we de foto lichter hebben, dus doen we de belichting van de 0 af richting de + oftewel we gaan overbelichten. Op de meeste camera’s zie je direct het resultaat op je beeldscherm. Ben je tevreden, dan druk je af op de ontspanknop. Vergeet niet daarna de +/- knop weer terug te zetten, want hij gaat niet vanzelf terug.  Een andere optie is het kiezen van een langere sluitertijd. Soms worden foto’s in de sneeuw ook blauw. Wordt de foto te blauw dan kan je de witbalans van de camera op ‘bewolkt’ of ‘schaduw’ zetten. De camera corrigeert het licht dan en de foto’s worden warmer van tint.

Filters

Een filter wat vaak gebruikt is het polarisatiefilter. Dit filter houdt het gepolariseerde zonlicht tegen en is een handig hulpmiddel om glinsteringen op de sneeuw of op andere reflecterende voorwerpen te verminderen. Daarbij zorgt het ook nog eens voor meer verzadigde kleuren. Het wordt vaak gebruikt  om de lucht blauwer en/of donkerder te maken, waardoor de witte wolken er des te beter uitspringen.

Compositie tips

Als je aan winterfotografie denkt heb je al snel een plaatje in je hoofd van een landschap met veel sneeuw, Maar wat ook heel mooi is, is winterrijp. Rijp zijn ijskristalletjes die zich op grassprietjes, plantjes, takjes of andere objecten vormen. Dit is prachtig om te fotograferen.  Net als andere details.  Goed kijken en gewoon proberen.

Het weer kan erg onvoorspelbaar zijn. Dat kan juist heel interessant uitpakken voor een prachtige foto. Laat je daarom niet wegpesten door het weer. Maar maak het onderdeel van de foto.

Als je in de winter foto’s maakt dan mis je vaak kleur. Een mooie gekleurde bloem, bladeren aan de bomen, een mooi groen grasveld. Je kunt die nu niet gebruiken om diepte aan je foto te geven. Ga eens op zoek naar elementen die diepte in je foto aanbrengen. Neem  iets mee op de voorgrond om extra diepte in de foto te creëren; een leuning, een stukje auto, een uitpuffende gelegenheidssporter, een takje of wat je ook tegenkomt.
 
Probeer niet teveel in te zoomen.Hoe meer je in zoomt hoe on-scherper je foto kan worden. Beter is om later uit te snijden met behulp van een fotoprogramma

Kleding

Kleed je voldoende aan en kijk ook eens naar speciale handschoenen of wanten voor fotografen. Hier kun je vaak de vingertoppen met een flapje tijdelijk ontbloten om je camera te bedienen.  Het bedienen van de camera met dikke skihandschoenen is een uitdaging op zich, zijn wij achter gekomen. Ook bestaan er special handschoenen waarmee je een touchscreen kunt blijven bedienen. Met standaard handschoenen lukt dat niet. Het scherm reageert dan niet. 


We hopen jullie wat op weg geholpen te hebben en dat we veel mooie bijzondere foto's van jullie gaan zien.

Veel plezier!
Fotobewerking: Is er een foto toch niet geworden wat je er van gehoopt had; niet meteen weggooien. We kunnen bewerken en vaak is zo een foto nog te redden. Neem contact met ons op om te zien wat mogelijk is. 

  • voorbeeldfotoretoucment
  • aaclaubolsterVoor andere mooie foto's; kijk ook eens bij Bdgpics. Zij zijn ook onze jury voor de fotowedstrijd die we achteraf houden!  Om mee te doen aan de fotowedstrijd, stuur je 3 mooiste foto's naar ons op en onze jury gat daaruit de beste, mooiste, bijzonderste foto kiezen. De winnaars ontvangen thuis een leuke prijs en krijgen uiteraard een eervolle vermelden op onze site en facebook bladzijde